Полезни и опасни паразити за нешето куче

Полезни

Хлебарки (цистоцирци): Хлебарките са вътрешни паразити, които живеят в черния дроб на кучето и хранят паразитните им форми (цистоцирци). Въпреки че те могат да предизвикат заболявания при хората, кучетата обикновено не проявяват никакви симптоми и този вид паразити могат да бъдат полезни в контролирана среда за медицински цели.

Бикови пияви (трихобия): Тези пияви се хранят с кръвта на кучето и могат да бъдат полезни за кучето като предотвратяват прекалено нарастване на кръвни клетки или проблеми с циркулацията.

Опасни

Кърлежи: Кърлежите могат да бъдат носители на различни болести като бяла кръвна група, лаймска болест и ерлихиоза. Тези болести могат да предизвикат сериозни проблеми за здравето на кучето.

Бълхи: Бълхите са външни паразити, които се хранят с кръвта на кучето. Те могат да предизвикат сърбеж, дразнене на кожата и алергични реакции. Освен това, бълхите са и преносители на червей и други болести.

Кърлежи на сърцето: Това са вътрешни паразити, които се залепват за стените на сърцето и го заразяват с болестта на Лаймска. Това е сериозно заболяване, което може да предизвика проблеми със сърцето и нервната система на кучето.

Гъшици: Гъшиците са червеи, които живеят в кишечника на кучето и се хранят с хранителните вещества, които консумира. Гъшиците могат да предизвикат загуба на тегло, повръщане, диария и анемия при кучето.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *